Kendi kendine yeni bir dil öğrenmeye karar verdin.
Tebrikler kendini geliştirmenin en güzel alanlarından birini başaracaksın.Fakat sorun şu ki kendi başına koskoca dil nasıl öğrenilir? Acaba öğrenebilir misin? Çok mu yüksekten uçuyorsun yoksa.
…
Elbette öğrenebilirsin.Hadi kuşkularını kapının önünde bırak ve asla arkana bakmayacak şekilde yola koyul.
5 tane seni aksiyona geçirip başarıya ulaştırabilecek ipucunu yazmaya başlıyorum.Artık başlama vakti geldi.
Yabancı dil kendi kendine nasıl öğrenilir? 5 tane dilde başarı için ipucu
1.İPUCU : Psikolojini karşına alma onunla beraber yürü
‘‘Dil öğrenmede başarıyı belirleyen yetenek değil davranıştır’’
-Steve Kaufman
A)Uygun hedefler koy
Çoğumuz her yılın başında olduğu gibi yine yüzlerce hedef koyarız.
Bu sene alttaki dersleri vereceğim,
üstten ders alacağım,
ganoyu 3.5 yapacağım,
müzik aleti öğreneceğim,
yabancı dil öğreneceğim falan filan.
Fakat ağlanacak halimize gülmek istemem ama yine iki ay sonra ya sosyal medyanın dipsiz kuyularında ve ya yataktan zor kalkan bir şekilde buluruz kendimizi.
Peki problem nerede? Bu insanların tembelliğinden mi kaynaklanıyor acaba yoksa başka bir şey mi?
Bence asıl problem tembellikten çok çoğu insanın hedefleri çok düzensiz bir şekilde oluşturmuş boş hedefler.Sadece ağzı boş kalmasın diye konuşma tarzı.Başarabileceğimizi düşünmediğimiz hedefler koymamız bizi başta bitiriyor zaten.Başlamadan kaybediyoruz.
Peki bu koyduğumuz hedefler nasıl hedefler ve nasıl hedefler koymalıyız ki başarabilelim?
- Şüpheli,
- Ölçüsüz,
- Ulaşılamaz,
- Gerçekçi olmayan vb.
hedefler kuruyoruz böyle saçma hedefler koyacağımıza kendimize daha uygun hedefler koyarsak başarı kaçınılmaz olacaktır.Koyacağımız hedefler şu şekilde olmalıdır;
- Özel,
- Ölçülü,
- Başarılabilir,
- Uygulanabilir,
- Zamanı ayarlanmış
Örneğin Ben İngilizce öğrenmek istiyorum demek yerine 6 ay boyunca her çarşamba 15 dk olarak İngilizce partnerimle pratik yapacağım demek hedefin belirliliği açısından önemlidir. Aradaki farkı görüyorsunuzdur.
B)Yol boyunca gelişime sarılın
Hedef koymak temeldir fakat başarıyı hiçbir zaman finish noktası olarak görmemek gerekir.Başarı yoldur.Yani ben İngilizce öğrenmeye başladım ama birkaç ay sonra belli bir noktaya gelince yeter bitti artık finish noktasına geldim diye düşünmeyin.Gelişim süreklilik ister ve yolun her noktası başarıdır zaten.
C)Dil öğrenmeyi zamanınızı çalan bir iş olarak görmeyin macera gibi görün
Kendinize bugün yabancı dil çalışmak zorundayım demek yerine bugün yabancı dile çalışmalıyım yeni şeyler görmeliyim yeni maceralara yelken açmalıyım diyin.
2.İPUCU : Ortamınızı dil edinimi maximuma ulaştıracak düzeye getirin
Doğal yaklaşım metodunda anlattığımız üzere etrafınızı hedef dil konumuna getirerek yapay bir ortam sağlamalısınız.
A)Medyanızı hedeflediğiniz dil ile değiştirin.
Sosyal medyadan tutunda TV,bilgisayar,oyun , kitap,gazete vb. Her türlü dile maruz kalabileceğiniz ortamı hedefteki diliniz ile değiştirin.Bu şekilde dile sanki ortamındaymış gibi maruz kalacaksınız ve bilinçsiz bir şekilde dile yatkınlığınız artacaktır.
B)Cihazlarınızın ana dilini hedefinizdeki dil ile değiştirin
En güzel dile maruz kalma yöntemlerinden biride bu sanırım.İngilizce mi öğreneceksiniz tefonun bilgisayarın dilini İngilizce yapın bu kadar.
C)Etiket yapıştırın
Evinizde ofisinizde size ait olan her yerde her objenin üstünde hedefteki dile ait ismini yazın ve etiketi yapıştırın.
D)Görsel çalışma alanı oluşturun
Zihnimiz resimli ,görseli olan şeyleri yazıya göre daha kolay uzun hafızasında tutabiliyor.Onun için bazen kelimeleri görselleştirmeniz işinize çok yarayacaktır.
3.İPUCU : Gelişiminizi takip edin
‘‘Ölçülebilen şey yönetilebilir.’’
-Peter Drucker
A)Yılları değil saatleri ölçün
Çoğu insan işte dil öğreniyorum ben bir yılda falan anca biraz bir şeyler öğrenebilirim.Kendimi uzun zamanda bir ölçeyim der.Ama yanılırlar.Çoğu zaman ben dili geliştiremedim diye yakınırlar çünkü yeterince o dile maruz kalmamıştır.O dile maruz kaldığı vakti ölçmemiştir.
Günlük ne kadar süre o dile maruz kaldığınızı çizelge oluşturarak tutmanız.Hedeflerinizi ona göre koymanız gerekir.Bu şekilde kısa vadede hedefinizi başarınca psikolojik olarak daha kendinize güveniniz gelir.Günlük rutin olarak dile maruz kalmanız dili hafızanıza almayı kolaylaştırır hemde.
B)Ayda bir kez ses kaydı alın
Hangi dili konuşuyorsanız gelişiminizi en kolay sesinizi dinleyerek görebilirsiniz.Kelimeleri telaffuzundan tutunda rahatlığınıza kadar her şeyi fark edebilirsiniz.En güzel ölçüm cihazıdır.
C)Günlük yazı yazın
Her gün 3 satır 5 satır.Öğrendiğiniz dille yazı yazın.Genelde asıl amaç hep konuşmaktır fakat yazı yazarak gelişiminizi çok rahat ölçebilirsiniz.
4.İPUCU : Kendi kendine çalışma asla yalnız çalışmak demek değildir
A)Yerli Öğretmen tutabilirsiniz,yada dil değişim arkadaşı
Benim kendi kendinden kastım gidip derse girip öğrenme dışı öğrenmedir.Yani derse biliyorsunuz ki 8 yıl girdik fakat çoğumuzun yabancı dili vasat derecede.Dil sınıfta zaten öğrenilmiyor. İnternette yüzlerce dil için arkadaş bulacağınız program,site var .Bunları 9 uygulama yazımızda bahsetmiştik. Oradan inceleyebilirsiniz.
B)Aynı dili öğrenmeye çalışan bir arkadaş bulun kendinize
Kendi kendine bir şeyler öğrenmek biraz sıkıcı olabilir aynı zamanda hedeflerini tek başına olduğunuzda kolay aksatabilirsiniz. İki kişi olursanız birbirinizin takip-kontrol mekanizması olabilir aynı zamanda birbirinizin kaynak ediminden vs. yararlanabilirsiniz.
5.İPUCU: Günlük çok küçükte olsa da ilerleme kaydet
‘’Duvarı bir anda inşa edemesin.En büyük,en iri,en görkemli duvarı inşa edeceğim diyemesin. Buradan başlayamazsın. Ben bu tuğlayı tuğla rahatça uzanabilecek şekilde bırakmalıyım dersin.Her gün bir tuğla atarsın.Ve bir gün duvar inşa olmuş olur.’’
-Will Smith
A)Ne olursa olsun her gün ufacık da olsa çalış
Günde 5 saat çalışmak 5 dakika çalışmaktan iyidir değil mi? Düşününce evet ne kadar çok o kadar iyi.Fakat Bir gün 5 saat çalıştım diye bir hafta çalışmamak mı iyi her gün 5 dk çalışmak mı? Tabi ki de her gün 5 dk çalışmak.
Gün boyunca sıkıntılar yaşamış olabilirsin,zamanın kalmamış olabilir fakat asla çalışmaya ara vermemelisin.Bir kelime dahi olsa o gün 5 dk en azından bakmalısın .Bir gün ara verirsen diğer gün ara vermeye yatkın olursun böylelikle süreklilik kaybolur gelişim kaybolur.
B)Gün boyu saklı zamanları kullan
Günün çok yoğun olabilir.5 dk açıp kitaba bakacak süren olmayabilir.Saklı zamanları kullanmak zaman yönetimine mükemmel derecede katkı sağlayacaktır.Duraktasın otobüs bekliyorsun tak kulaklığı İngilizce dinleme yap.Yemekhane sırası bekliyorsun al eline bir kitap oku. Metro dasın tak kulaklığı dizi izle.Bunlar doğal yaklaşımın en güzel aktiviteleri arasındadır.Gününü dil öğrenmek için ayrı bir zamana ayırmana gerek kalmıyor bu şekilde. Sadece saklı zamanları kullansan,o zamanları değerlendirsen bile belli bir yer kat edebilirsin.
C)İlk işin dile bakmak olsun
Sabah uyandın.Okuman gereken yüzlerce e-mail var.Hemen bir yerlere yetişmen gerek vs. Ne olursa olsun beyninin içine giren ilk girdi öğreneceğin dil olsun.Kalkınca kelime defterine bir göz atman bile yeterlidir.
Kendinize dil öğrenmede artık güveninizin gelmesi gerek.Yapmanız gereken yukarıdaki ipuçlarını gerçek hayata yansıtmak.Çoğu ipucu nasıl kolay öğrenilir onu açıklıyor.Yani sadece yabancı dili böyle öğrenebilirim başka bir şey öğrenemem demeyin.Hayatınızda öğrenmek istediğiniz bir şeyi yukarıdaki ipuçlarını kullanarak çok kolay bir şekilde öğrenebilirsiniz.
İyi şanslar.