Motivasyon, hayatımızın her anında yanımızda aradığımız, bizi güçlü kılan eşsiz bir dosttur ancak bazen onu kaybedebiliriz. Ve bu büyük başarısızlıklara neden olabilir. Peki bizim için bu kadar önemli olan motivasyonu nasıl canlı tutabililriz?

Motivasyon Nedir?

Motivasyon, basit tanımıyla insanları bir iş için harekete geçiren içsel etkilerle veya dışsal etkilerle bize yön veren güdüdür. Farkında olmasakta her insanın hayatta bir motivasyonu vardır. Ancak bizim hayatta daha pozitif ve daha başarılı olmamızı sağlayan faktör bu motivasyonu fiillerimize yansıtmamızdır. Örneğin; üniversite sınavına çalışan bir öğrencinin motivasyonu iyi bir okulda okumak olabilir ya da ileride çok para kazanmak olabilir. Bir fitness sporcusunun motivasyonu en estetik vücuda sahip olmak yada en popüler olmak olabilir. Veya bir iş adamının motivasyonu en çok parayı kazanmak olabilir.Bunlar kişiden kişiye değişebilir. Kısaca motivasyon ulaşmak istediğimiz fiilde bize kuvvet veren içimizde barındırdığımız potansiyeldir.

Motivasyon: Başarının Anahtarı
Piyonu, vezir kılan ileri atılma motivasyonudur

Motivasyonumuzun Düşük Olmasının Zararları.

Motivasyon, ortamdaki iş kalitesinin en önemli kaynağıdır. Çünkü insanların çıktığı yola anlam katan ,o yolu sevmemizi sağlayan şey motivasyon güdüsüdür. İçimizde motivasyon olmazsa bir iş yapasımız gelmeyebilir ve bu büyük başarısızlıklara neden olabilir. Olimpiyatlara katılmasına 2 ay kalmış bir sporcunun motivasyonu düşük olduğu durumda antremanlarından maksimum verimi alamazsa muhtemelen yaptığı sporda başarısız olacaktır. Bir yönetici yüksek enerjiyle çalışanlarını heyecanlandıramazsa o ekibinde başarısı büyük oranda çöpe gidicektir. Bu şekilde çok fazla örnekle motivasyon düşüklüğünün zararlarını açıklayabiliriz.

Motivasyon: Başarının Anahtarı
Motivasyon çıktığımız yolu sevmemizi sağlar.

Motivasyon Neden Kaybedilir?

Bizim için altın değerinde olan motivasyonun çeşitli kaybediliş tarzları vardır;

1.Toplum Beklentisi:

Genel olarak en yakındığımız durumdur. Bu faktör en çok öğrenciler üzerinde baskın oluyor. Mesela üniversite sınavında sürekli tıp kazanmanız beklendiğinde artık içinizde ona karşı bir bağlılık oluşur. İç sesiniz size tıp kazanmalısın herkes senden bunu bekliyor algısı oluşur. Bunun yanında ise diğer bir iç ses ”ya kazanamayıp onları hayal kırıklığına uğratırsam” diyerek sizi stres altına sokar. Ve stresliyken yaptığınız işten yeterli verimi alamazsınız. Şunu unutmayın ki stres, motivasyonun en büyük düşmanıdır.

2.Duyguların Etkisi Altında Kalmak:

Bu hayatın inişli ve çıkışlı olduğunu unuttuğumuz anlarda motivasyonumuzu mahvetmektedir. Bir maraton koşucusunun başarısız olduğu bir yarıştan sonra ben zaten kazanamam diyerek umutsuzluğa kapılması durumunda bu onun motivasyonun negatif olarak etkilemektedir. Ve onun kariyeri için olumsuzluklar yaratmaktadır. Bu nedenle umutsuzluğu hayatımızın dışına koymaya gayret göstermeliyiz. Unutmayın ki motivasyon, başarısızlık ile savaşmaktır.

3.Koşacağın Hedefi Bilmemek:

Bu kavram daha anlaşılabilir. Basit mantık ile anlatırsak: Bir yere gitmen için o yerin lokasyonunu belirlemen gerekli ki en kısa yoldan gidip enerjini boşa harcamayasın aksi takdirde bilmediğin sokaklarda kaybolursun ve enerjinin büyük bir kısmını boşa harcarsın bu nedenle diğer işlere daha enerjiniz kalır. Böylece başarınız düşer. Bu benzetme üzerinden kendimize her zaman bir hedef belirleyip onun uğruna savaşmalıyız.

4.Ortamın Hedefe Uygun Olmaması:

Motivasyonumuzun önünü kesen büyük faktörlerden biri de çalışma ortamımızın o işe uygun olmasıdır. Bir koşucunun evin koridorlarında koşu yapması abes bir görüntü oluşturur, koşmak için dışarı çıkamaya ve geniş bir alana ihtiyacı vardır. Veya ders çalıştığımız bir masada telefon,bilgisayar,tablet vb. şeyler bulunmasın ortamın motivasyonumuzu arttırmaya uygun olmaması anlamına gelmektedir.bu yüzden ortamımız hedefe dönük bir hale çevirmek motivasyonumuzu olumlu etkiler.

Motivasyon: Başarının Anahtarı
Her şey seninle başlar.

Motivasyonumuzu Nasıl Yüksek Tutarız?

Bunun çeşitli yöntemleri vardır;

1.Hedefinizi İyi Belirleyin:

Öncelikle kendinize ilerleyecek bir hedef belirleyin örneğin iyi bir boksör olmak gibi. Ancak daha sonrasında bu hedefe giden yollarda kendinize küçük hedefler koyun ve adım adım ilerleyin mesela boksör olarak direk dünya şampiyonu olamazsınız ancak küçük başarılar elde ettikten sonra zamanla dünya şampiyonasına hazır olabilirsiniz. Ekstrem hedefler koyduğunuz takdirde onları başaramamanız büyük olasılıktır. Başarısızlık ise sizi yaptığınız işten soğutucaktır. Bu yüzden küçük hedefleri tamamlayarak büyük hedeflere ulaşmanız sizin yararınıza olur. Böylece başardığınızı gördükçe bu işi daha çok seviceksiniz ve motivasyonunuz daha yüksek olucak.

2.İdol Belirleyin:

Hedefinizi belirlerdikten sonra o alanda başarılı olan kişilerin hayatlarını ve tecrübelerinizi iyi araştırın. Bu umutsuzluğa düştüğünüz durumlarda size rehberlik edicek bir umut ışığı olucaktır. Ve eğer çok çalışırsam ben de onu gibi olabilirim düşüncesi ile size artı bir motivasyon kaynağı olacaktır. Örneğin teknoloji ile uğraşıyorsanız bu idol Steve Jobs olabilir. Boks ile uğraşıyorsanız Muhammed Ali olabilir. bu örnekleri kendinize göre uyarlayabilirsiniz.

3.Gelişiminiz Değerlendirin:

Kendinize koyduğunuz büyük hedefin altında bir de bu büyük hedefe ulaştıran küçük hedefler de koymanız gerektiğini söylemiştik. Burada ise bu küçük hedefleri tamamladığınız zaman o hedeflere ulaşırken geçirdiğiniz aşamalarda neleri doğru neleri yanlış yaptığınızı değerlendirin ve bunlardan dersler çıkarın. Böylece kişisel gelişiminizi değerlendirebilirsiniz. Ayrıca tamamladığınız hedeflerden sonra motivasyonunuz arttıracak küçük ödüller koymayı unutmayın.

4.Sosyal çevre:

Hedefinize ulaşmanız konusunda sizin motivasyonunuzu arttıran insanlarla vakit geçirin böylece çevreden olumlu olarak etkilenirsiniz. Örneğin İngilizceyle ilgileniyorsanız çevrenizde de İngilizceyle ilgili olan insanlarla birbirinize büyük katkılarda bulunabilirsiniz. Gerek konuşma gerekse kelime bilginizi arttırabilirsiniz. Bu da olumlu arkadaşlık olarak sizi ileriye doğru taşımaktadır.

5.Kendinize Uygun Bir Program Oluşturun:

Kendi kişisel özelliklerinizin farkında olmak bu bölüm için çok önemli öğrenme şekillerinizin farkında olun işitsel olarak iyi öğreniyorsanız işitme üzerene bir program oluştur. Görsel olarak daha iyi öğrenebiliyorsanız programınızı görsel olarak yoğun bir program yapın. Böylece sevdiğiniz şeyi yaparak eğlenceli hale getirebilirsiniz ve bu da motivasyonunuz için olumlu etki yapar

6.Motivasyonunuzu destekleyici internet sitelerinde vakit geçirin:

Gündelik hayatta internete her yerden erişim sağlayabiliyoruz. Bunu kendimiz için bir motivasyon kaynağına çevirebiliriz. Boş zamanlarımızda ilgilendiğiniz konu ile ilgili içerikleri izleyebilir veya okuyabilirsiniz. Unutmayın ki yeni şeyler öğrenmek her zaman merak duygunuzu ateşler buda motivasyonunuz için her zaman olumlu bir puan oluşturur.

1 YORUM

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here