Bazılarımız günlük hayatta motivasyonunu her zaman zirvede yaşasa da bazılarımız için bu durum o kadar da kolay olmuyor. Aslında bu hayatın sıradan bir gerçeği . Hayatın güzelliği ve zenginliği bizim değişik yönlerimizi uzlaştırmaya ve desteklemeye yaramıyorsa ne işe yarar ki. Bu yazımda da buradan yola çıkarak kendi kendinizi alışkanlık ile nasıl yüksek motivasyonda tutacağında bahsedeceğim.

İşte motivasyonunu zirveye çıkaracak 5 alışkanlık:

1.İlk Alışkanlık: Yalnızca Yataktan Çıkmayı Başar

 Bu kulağa önemsiz gibi gelebilir ancak enerjin üzerinde mükemmel etki yaratacak bir alışkanlık. Hemen şimdi uyan ,yatağını toplaman, ufak egzersizler yapman veya kahvaltı hazırlaman senin gün içinde enerjini zirvede tutacak önemli bir alışkanlık.

Sabah uyandığında küçük görevler başarmak zihnine başarı hissini verecek ve sen farkında olmasanda bu his gün boyu zihninde sana motivasyon sağlayacak. Bu yüzden uyandığında yaptığın önemsiz gibi görünen alışkanlıklar çok önemli. Küçük görevleri yerine getiremezken büyük görevleri yapmayı nasıl bekleyebilirsin ki.

Binlerce kilometrelik seyahatler doğru yöne atılmış bir adımla başlar.

2.Küçük Görevleri İlgi Alanına Bağlamayı Alışkanlık Haline Getir

İlk adımda, Belki bazı şeyleri hallediyor olabilirsin ancak bu hallettiğin şeyler senin ilgi alanınla veya inancınla uyuşmuyorsa muhtemelen bu işi yaparken daha isteksiz olacaksın bu da motivasyonunu ciddi anlamda düşürür. Yaptığın şey her neyse onu senin için önemli olan bir çerçeve içinde yap. Bunun maddi veya manevi olarak uygulayabilirsin. Yaptığın işe bu şekilde anlam yüklersen senin için daha iyi bir hal alır ve iş bitene kadar enerjini yüksek tutabilirsin.

Rutin işler yapanlar yaptıkları işte motivasyonunu yüksek tutmakta zorlanıyor olabilirler. Ancak işine bahsettiğim gibi maddi veya manevi anlam yüklemeyi alışkanlık haline getirmen onu daha eğlenceli yapar. Mesela üniversite sınavına hazırlanan biri : “ Eğer ilerde saygın bir meslek yapmak istiyorsam çok çalışmalıyım.” Diyebilir. Veya İngilizce öğrenen biri: “İngilizceyi öğrenip ülkemdeki çocuklara öğretmeliyim böylece ülkeme katkıda bulunabilirim.” Diyebilir. Bu şekilde amacımıza giderken ona anlam yükleyerek kendimizi bu alışkanlık ile daha motive hale getirebiliriz.

“İşiniz hayatınızın büyük bir kısmını dolduracak ve bununla gerçekten tatmin olabilmek için gerçekten harika olduğuna inandığınız işi yapmalısınız. Ve harika bir iş yapmanın tek yolu sevdiğiniz şeyi yapmaktan geçer. Eğer henüz onu bulamadıysanız, aramaya devam edin. Hemen razı olmayın. Kalple ilgili tüm konularda olduğu gibi, onu bulduğunuzda bunu anlarsınız.”

Steve Jobs

3.Yapacaklarını Kağıda Dökmeyi Alışkanlık Haline Getir

Eğer yapmayı planladığın şeyleri büyüklü-küçüklü kağıda dökme alışkanlığı kazanırsan bu sana daha fazla enerji sağlayacaktır. Bunun nedeni beynine otomatik olarak yapman gereken belli bir ödev var sinyali yollamış olacaksın. Böylece beynin yapacağın işe kendini tam olarak verebilecek. Bu ilk görevi yazdığın an aktif olacak bu alışkanlık sana daha fazla enerji ve motivasyon sağlayacak. Ve kartopu etkisiyle büyüyerek diğer görevlere yayılacak böylece liste boyunca enerjik hissedeceksin. Mesela spor salonuna giderken yapacağın antrenmanın belliyse daha motivasyonlu gidersin. Veya Üniversite sınavına hazırlanan herkese verilen ilk tavsiye kendilerine bir plan hazırlayıp bu plan çerçevesinde çalışmalarını sürdürmeyi alışkanlık haline getirmeleridir. Bunun nedeni beynine motivasyon sinyalleri yollayıp yaptığın çalışmalardan daha fazla verim almalarıdır. Bu nedenle planlarını bir liste halinde kağıda dökmeyi alışkanlık haline getirme senin yararına olacaktır.

4.Kendine Sevecen Davranma alışkanlığı

Genel olarak, hayatta diğer insanlara karşı sevecen davranma eğilimimiz var. Bu sevecenliğin psikolojisini gözlemlediğinde şunu göreceksin: “İnsanlara sevecen davrandığında onların moralleri yerin dibinde dahi olsa motivasyon sağladığını göreceksin. Ancak çevrende mantığa aykırı olarak morali bozuk insanlara motivasyon konuşması yapıldığını da göreceksin bu çok büyük bir strateji hatasıdır çünkü motivasyon konuşması onu suçlu psikolojisine sokmaktan başka bir halta yaramayacaktır.” Biz burada mükemmeliyeti aramıyoruz. Sadece yapmak için doğduğumuz şeyi yapıyoruz. Sevecen davranıyoruz.

Herhangi bir görevini bitirememen dünyanın sonu değil. Kendini şikayet etmek veya suçlamak yerine bu görevi yarın bitirip bitiremeyeceğine karar ver. Kendinle iyi bir arkadaşınmış gibi konuşmak alışkanlık haline gelsin. Ve kendine ikinci bir şans tanı. Sakın kendini küçümseme. Unutma ki sen kendine ikinci bir şans vermekte istekli olmazsan hiçbir şey seni motive etmez.

 “Elinden geldiğince sevecen davran. Bu her zaman elinden gelebilir.”

Dalai Lama

5. Sorumluluk Alma alışkanlığı

Sorumluluk almanın perspektifini nasıl genişlettiğini ilk defa gördüğünde muhtemelen hayret içine düşmüşsündür yada düşeceksin. Bazen küçük gruplarla çalışma şansı buluyorum ve buradan kazandığım tecrübelerden biri ise insanlar onların yaptığı görevden sorumlu olduğunu bildiğinde o işi daha çok sahipleniyor. Bunun bir uygulaması:

“ Silikon Vadisi dünyaya teknolojinin yayıldığı merkezdir. Apple, Google veya Microsoft gibi birçok şirketin aynı sokakta bulunduğu bir yer diyerek nasıl bir merkez olduğunu kafanızda somutlaştıralım. İşte bu merkezde yeni kurulan şirketler (Start-Up), çalışanlarının motivasyonunu arttırmak için onlara belli bir çalışma yılını dolduracağına dair sözleşme imzalatarak şirketlerinden ufak hisseler veriyorlar. Ve bu hisseye sahip insanlar artık bir sorumluluk altında hissediyor. Çünkü eğer çalışıp daha fazla emek verirse şirket değerlenecek ve onu hisseye katılan payı belki 100 belki 200 katına çıkabilir. İşte bu Silikon Vadisindeki en büyük motivasyon kaynaklarından biridir, çalışanlarının sırtına hissedar olama sorumluluğu yükleyerek onların işe olan motivasyonlarını arttırıyorlar. ”

Bu konuyu çok daha fazla örnekle açabiliriz. Ama bu örneğin kafanızda olayı iyi somutladığını düşünüyorum. Şartların uygun olmasını bekleme. Sorumluluk al ve motivasyonunun nasıl arttığını gör.

İnsanlar olarak sınırsız psişik(ruhsal) güçlerimiz var. Bunlardan  yararlanmalıyız. Tıpkı sağlığımız için yapay besinler yerine, organik besinler aldığımız gibi motivasyonumuz için de dışardan birilerinin bizi motive etmesini beklemek yerine içimizde doğal bir motivasyon kaynağı sağlamalıyız.

Motivasyonunuzu koruyun..

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here